ROMULIIKE TERÄSHAAN TARINA

Polte romualaan pysyy

Romuala on kiehtova ja vaatii erityistä intohimoa. Lempisen veljekset saivat tuntuman romualaan, romun kiertokulkuun ja kaupankäyntiin jo lapsuudessaan, kun heidän isänsä rehasi kauppaa romulla ja isänisänsä hevosilla.

Vanhempi veljes Jouni perusti oman romuliikkeen armeijasta päästyään vuonna 1981, ja samoihin aikoihin Perttu-veli hakeutui romualalla toiminnan työhön isän romuliikkeeseen Parkanoon. Veri veti, eikä romualan polte ole laimentunut hiventäkään 40 vuodessa.

Veljesten yhteinen yrittäjätaival alkoi virallisesti vuonna 1981, jolloin he ostivat isältään Parkanon-liiketoiminnan. Seuraava merkkipaalu juntattiin reilu kymmenen vuotta myöhemmin, kun Jounin kauppamiehen vaisto ja verkostoitumistaidot poikivat romupihan oston Vaasasta.

Romuliike Teräshaka Oy syntyy

Teräshaka-nimi tuli osaksi tarinaa vuonna 2010. Silloin Jouni osti Kuopion Kelloniemessä sijaitsevan romuliikkeen ja vei sen kaupparekisteriin Romuliike Teräshaka Oy:nä. Samainen romupiha on toiminut romukaupan areenana 1970-luvulta alkaen.

Joulukuussa 2014 Romuliike Teräshaka Oy järjestäytyi nykyiseksi Kuopion, Parkanon ja Vaasan muodostamaksi kokonaisuudeksi. Pian sen jälkeen yhtiön hallinto siirrettiin Kuopiosta Parkanoon.

Yrityksen kotipaikka on Kuopio. Siellä liiketoimintaa on kehitetty määrätietoisesti, ja tuloksena yksikön henkilöstömäärä ja liikevaihto ovat kolminkertaistuneet viime vuosien aikana. Kuopio on oiva esimerkki romualan kasvupotentiaalista, joka toteutuu palasten loksahtaessa paikoilleen.

Romuala muuttuu

Alati muuttuva toimintaympäristö on romualan suola ja kirous. Matkallaan romukaupan maailmassa Lempisen veljekset ovat nähneet niin pörssiromahdukset kuin talouden ylikuumenemiset. Ylä- ja alamäet ovat opettaneet periksiantamattomuutta ja nöyryyttä.

Romualalla pärjää, kun pystyy esittämään asiakkaalle toimivan ratkaisun nopeasti ja toteuttamaan sen sovitusti. Teräshaan kilpailuvaltti ovat osaavat ja kokeneet ihmiset, jotka hallitsevat purku- ja lajittelutyön nippeleineen sekä tuntevat erilaisten yritysten ja prosessien vaatimukset.

Onnistumiset syntyvät yhdessä, ja tie asiakkaiden sydämiin käy palvelun kautta. Tärkeintä ovat osaavat ihmiset. Erinomainen palvelu ja sovitusti toteutetut projektit saavat asiakkaat palaamaan, kumppanit sitoutumaan ja sanan kiirimään. Teräshaassa ihmisillä on suuri vapaus ja vastuu kehittää toimintaa niin, että työt rullaavat sisäisesti ja paikallisten kumppaneiden kanssa. On tärkeää, että oma henkilökunta ja rinnalle valitut toimijat jakavat yhteiset arvot.

Investointeja tulevaisuuteen

Niin varmasti kuin romuala on tätä päivää ja tulevaisuutta, se myös muuttuu. Yritykset, kunnat ja kotitaloudet tarvitsevat tulevaisuudessakin purku- ja kierrätyspalveluita, mutta vastuullisuusvaatimukset ja teknologioiden kehitys pitävät alan liikkeessä. Suomen Romukauppiaat tekevät tärkeää työtä alan kehittämiseksi.

Uudistumispaineiden edessä ei pidä luovuttaa. Sen sijaan Teräshaassa tietä raivataan investoimalla. Tärkeitä satsauksia tulevaisuuden palvelukykyyn ja kannattavuuteen ovat laatua, ympäristöä ja työhyvinvointia koskeva ISO-toiminnanohjausjärjestelmä, joka sertifioitiin vuonna 2021, sekä järjestelmällinen romupihojen, kaluston, prosessien ja osaamisen kehittäminen.

Romun matkalla

Romuliike Terähaka on edistänyt kiertotaloutta romualalla ja silottanut romun kuoppaista matkaa työmaalta teollisuuden raaka-aineiksi vuosikymmenten ajan. Purkamalla hallitusti kiinteistöjä ja tuotantolinjoja yhtiö edistää kiinteistökannan ja teollisuuden uusiutumista sekä arvokkaiden raaka-aineiden uusiokäyttöä. Yhtiön tarkoituksena on metallin muuttaminen romusta resurssiksi.

 

  • 2010 Romuliike Teräshaka Oy perustetaan Kuopioon
  • 2014 Parkano ja Vaasa liitetään Kuopioon
  • 2015 Hallinnollinen pääpaikka siirtyy Kuopiosta Parkanoon