MÄNNISKORNA

Vår styrka är våra människor. Hos oss arbetar cirka 25 kompetenta och pålitliga personer. Vi lyckas tillsammans genom att stötta varandra och dela gemensamma värderingar.

Hannu Koskela, regionchef

Vasa

”Skrothandel och cirkulär ekonomi är en intressant värld.”  

Hannu Koskela arbetar vid Romuliike Teräshakas enhet i Vasa där han som regionchef ansvarar för att utveckla den kommersiella affärsverksamheten och utvidga kundkretsen i den tvåspråkiga Vasaregionen. Hannu är också chef för teamet i Vasa.

Hannu är en maskiningenjör som är född i Satakunta och har studerat i Björneborg. Sedan början av 1990-talet har han gjort karriär i Österbotten bland annat inom plast- och förpackningsindustrin. På 90-talet arbetade han som utvecklingsingenjör på Primo i Vasa och efter det i över tio år i olika befattningar. Dessutom har han också arbetat som produktionschef på Fluorplast i Petalax, ett vitalt familjeföretag inom plastbranschen, och som produktionsplanerare på Flexipac, ett familjeägt företag i Vasa som specialiserat sig på optimerade förpackningslösningar för livsmedel och industri. Innan han började på Romuliike Teräshaka arbetade han i många år som underhållschef på Jeppo Potatis.

”Som underhållschef hade jag kontakt med företagaren Jouni Lempinen angående rivningsarbeten och inköp av en kylanläggning. Redan då uppstod ett ömsesidigt förtroende”, säger Hannu.

Hannu har också egen erfarenhet av företagande genom familjens verksamhet inom maskinentreprenad. Redan före studietiden arbetade han i släktföretaget i Parkano, där han också lärde känna företagarna i Romuliike Teräshaka.

Hannu tycker att skrotvärlden är intressant på grund av materialen och den cirkulära ekonomin. Materialkunskap är något han är bekant med från maskin- och anläggningsbyggande. Han har överraskats positivt av hur mångsidig skrotverksamheten är, och därför erbjuder den också tillväxtpotential och ständiga möjligheter att lära sig nya saker.

Som person är Hannu lugn, konsulterande och positiv. Som erfaren handelsman är han så skicklig på att pruta att man kunde tro att han kommer från Laihela och dessutom kan han föra samtal på både finska och svenska.

På sin fritid njuter Hannu av att vara ute i skogen såväl med en röjsåg i hand som tillsammans med vännerna i älgjaktlaget.

I regionchefens arbetsuppgifter ingår bland annat:

 • ledning och utveckling av enhetens verksamhet och ekonomi
 • kundrelationer och kundförvärv
 • ledningsarbete

Sanna Lempinen, kontorschef

Parkano

”Det kommer aldrig att sluta handlas med skrot i världen. Skrotets väg till stålverket och till att bli en ny värdefull metallprodukt är inte spikrak, men i verkligheten är skrotverksamheten meningsfull och den görs på ett ansvarsfullt sätt.”  

Sanna Lempinen håller ordning på Romuliike Teräshakas ärenden som den plikttrogna kontorschef hon är. Hennes arbetsplats finns i företagets enhet i Parkano.

Sanna började jobba på företaget 2013 medan hon tog ett mellanår från studierna. Tiden sammanföll med ett brytningsskede, för vid årsskiftet 2014-2015 slogs affärsverksamheten i Parkano, och den underställda verksamheten i Vasa, samman med den i Kuopio. Sedan 2015 har arbetsbeskrivningen utvecklats till sin nuvarande form.

”Övergången var naturlig och jag började smått och stegvis. Ansvaret ökade när företagets administration flyttades från Kuopio till Parkano och jag utsågs att ansvara för den. Jag har ett nära samarbete med företagets ledning och jag har fått sådan kunskap som man inte lär sig i skolbänken. Som anställd kommer man inte närmare en tillvaro som företagare än så här!”

Som barn fick Sanna ofta frågan om vad hennes pappa sysslar med. ”Jag svarade att min pappa är företagare och lastbilschaufför, för ingen skulle ha förstått vad en skrothandlare gör”, säger Sanna.

Skrothandlarens dotter har vuxit upp och förstår nu värdet av den cirkulära ekonomin och skrot. ”Det kommer aldrig att sluta handlas med skrot i världen. Skrotets väg till stålverket och till att bli en ny värdefull metallprodukt är inte spikrak, men i verkligheten är skrotverksamheten meningsfull och den görs på ett ansvarsfullt sätt.”

Sanna är samvetsgrann i sitt arbete och utför överenskomna uppgifter snabbt. Detta kräver god organisationsförmåga och tidshantering, vilka är hennes styrkor. Som kontorschef tillbringar hon gärna en del av sina arbetsdagar på kontoret omgiven av människor, medan vissa uppgifter som kräver koncentration gör att hon hellre arbetar på distans.

Kontorschefens mångsidiga arbetsuppgifter inkluderar bland annat:

 • kundåterbäringar
 • betalningstrafik
 • myndighetsansökningar och -rapporter
 • sälj- och inköpsreskontra samt fakturering
 • anställningsavtal
 • skrotningsintyg för bilar
 • intern kommunikation
 • förnyande och underhåll av system

Jouni Lempinen, företagare och chef för enheten

Kuopio

”Skrotbranschen är unik och intressant. Man måste ha äkta glöd och passion för det här.”

Jouni Lempinen är den som grundade Romuliike Teräshaka. Han är den ena delägaren och styrelseordförande, och dessutom deltar han aktivt i företagets operativa verksamhet.

För Jouni stod det klart redan som barn att han skulle göra karriär inom skrotbranschen. Han är son till en skrothandlare och sonson till en hästhandlare, så därför har företagandet och skrothandeln alltid haft en framträdande roll i hans liv. Han grundade sin första skrotaffär 1981 efter sin examen från företagarinstitutet (Yrittäjäopisto) och militärtjänstgöringen, och hans kall har hållit honom kvar i 40 år.

Jouni har under årtionden kunnat följa skrotbranschen ur olika perspektiv. Under den egna tiden som skrothandlare hann Jouni uppleva en färgsprakande resa i med- och motgång, tills han och brodern Perttu förenade sina krafter under namnet Romuliike Teräshaka 2010. Idag har bröderna ett välmående företag som de leder tillsammans.

Utöver företagandet har Jouni utfört påverkansarbete under 30 år i skrothandlarförbundets (Suomen Romukauppiaiden Liitto) styrelse och varit delägare och suttit i styrelsen för Romukeskus, som specialiserat sig på partihandel med skrot. Förtroendeuppdragen har gett honom en bra kontaktyta till utvecklingen av skrotbranschen och den inhemska industrin. Tack vare förbundets insatser är ansvarsfrågorna i sin ordning i skrotbranschen, vilket avsevärt har ökat branschens anseende.

Jouni är inte bara skrothandlare ut i fingerspetsarna, utan har också en medfödd talang som affärsman: han möter nya människor med öppet sinne och samlar åt sig kunskap från olika företag. Han har ett omfattande nätverk som ger honom svar på vilka frågor som helst med bara ett telefonsamtal.

Branschens upp- och nedgångar har format Jouni till en ödmjuk och orubblig företagare. Han vet att kundernas förtroende och långvarig framgång i den så konjunkturkänsliga skrotbranschen bara kan uppnås genom hårt arbete, erfarenhet och kunnande. Utöver det måste det finnas en stark passion för branschen.

I Jounis arbetsuppgifter ingår bland annat:

 • företagsledning
 • strategisk utveckling
 • ekonomisk utveckling
 • intressentgruppspåverkan
 • stora kundprojekt

Perttu Lempinen, företagare och chef för enheten

Parkano

”Jag har vuxit upp med att göra allt själv, och det är svårt att vänja sig av med det. Men om det uppstår exceptionella situationer är det bra att det finns en person i företaget som behärskar den operativa sidan från A till Ö.”

Perttu Lempinen är Romuliike Teräshakas andra delägare och styrelseledamot. Han leder verksamheten vid bolagets enhet i Parkano.

Efter militärtjänsten prövade Perttu på ett par yrken som motsvarade hans merkonomexamen, men ett stillasittande jobb var inte hans grej. Ett mera rörligt arbete erbjöds i faderns skrothandel, där Perttu var den enda anställda, tills han och brodern Jouni köpte hela verksamheten i skiftet mellan 1980- och 90-talet, vilket blev startskottet på en kraftig tillväxt.

Ända sedan början har Perttus uppgift varit att leda verksamheten i Parkano, men han behärskar även den operativa sidan från början till slut. I takt med att arbetsmängden ökat har han anställt fler medarbetare och samtidigt har tyngdpunkten i hans eget arbete flyttat från skrotgården till köp och försäljning av skrot, organisering av rivningstjänster samt administration och ledning.

För Perttu är skrothandelsföretagandet en livsstil, som alltid har lockat honom till och med mer än fritid och semester. Han njuter av sitt arbete och gläds över den goda arbetsgemenskapen och att även några i den egna familjen jobbar i företaget.

Perttu ser skrothandeln som en fascinerande bransch i ständig utveckling, inom vilken styrkeförhållandena lever i framtiden. Det är möjligt att de stora aktörerna tar över allt mer samtidigt som de små aktörernas resurser sätts på prov genom trycket från skärpta krav och stigande kostnader.

Perttu är en lugn och måttfull person som inte representerar ytterligheter i någon fråga. Till hans styrkor hör också framförhållning och konstruktiva samtal, vilket gör honom till en bra teamledare och affärsförhandlare.

”Det är bra att vi kan behålla våra medarbetare och att de trivs med arbetet.”

I Perttus arbetsuppgifter ingår bland annat:

 • köp- och säljarbete i skrothandeln
 • försäljning och organisering av rivningstjänster
 • organisering av logistik
 • administrativa chefsuppgifter
 • arbetsledning
 • rekryteringar

LEDIGA PLATSER

Sökandet har avslutats.