FÖRETAGET

3 verksamhetsorter

Parkano • Kuopio • Vaasa

6,4 miljoner

i omsättning

25 experter

anställda

Skrotbranschen är fascinerande och kräver en speciell passion. Bröderna Lempinen fick en känsla för att cirkulera skrot och göra affärer redan i barndomen, då deras far bedrev skrothandel och farfar var hästhandlare.
Den äldre brodern Jouni grundade sin egen skrotfirma efter att ha gjort militärtjänsten 1981 och ungefär samtidigt sökte brodern Perttu sig till ett mera praktiskt arbete i sin fars skrothandel i Parkano. Där och då tändes passionen för branschen, och glöden har inte svalnat ett dugg på 40 år.
Brödernas gemensamma företagarresa började officiellt 1981, när de köpte verksamheten i Parkano av sin pappa. Nästa milstolpe passerades drygt tio år senare, när Jounis handelsmannainstinkt och förmåga att skapa nätverk ledde till köpet av en skrotfirma i Vasa.
Namnet Teräshaka såg dagens ljus år 2010, när Jouni köpte en skrothandel i stadsdelen Kelloniemi i Kuopio och registrerade företaget i handelsregistret som Romuliike Teräshaka Oy. Nämnda skrotupplag har fungerat som skådeplats för skrothandel sedan 1970-talet.
I december 2014 omorganiserades Romuliike Teräshaka Oy till den helhet som i dag utgör verksamheten i Kuopio, Parkano och Vasa. Kort därefter flyttades företagets administration från Kuopio till Parkano.
Företagets hemort är Kuopio, där verksamheten sedan 2014 har letts av Tapani Airaksinen. Utan att förhäva sig har han målmedvetet utvecklat verksamheten och lyckats tredubbla både antalet anställda och omsättningen. Kuopio är ett ypperligt exempel på tillväxtpotentialen i branschen, som realiseras när bitarna faller på plats.
Den ständigt föränderliga verksamhetsmiljön är såväl kryddan som förbannelsen i en skrothandels verksamhet. På sin resa i skrotbranschens värld har bröderna Lempinen sett både börskrascher och ekonomisk överhettning. Upp- och nedgångarna har lärt dem orubblighet och ödmjukhet.
Inom skrotbranschen klarar man sig bra om man snabbt kan presentera en fungerande lösning för kunden och genomföra den enligt överenskommelse. Teräshakas konkurrensfördel är duktiga och erfarna medarbetare som behärskar rivnings- och sorteringsarbetet in i minsta detalj och känner till kraven som olika företag och processer ställer.
Framgångar skapas tillsammans och vägen till kundens hjärta går via god service. Utmärkt service och projekt som genomförs enligt överenskommelse gör att kunderna återvänder, partnerna förbinder sig och det goda ryktet sprids. På Teräshaka har medarbetarna stor frihet och stort ansvar att utveckla verksamheten så att arbetet löper smidigt både internt och med lokala partner. Det är viktigt att aktörerna som man valt att samarbeta med har samma värderingar.
Lika säkert som att skrotbranschen är såväl dagens melodi som framtidens så kommer den också att förändras. Företag, kommuner och hushåll behöver även framöver rivnings- och återvinningstjänster, men kravet på ansvarsskyldighet och teknikutvecklingen håller igång branschen. Man får inte ge upp inför trycket på förnyelse. På Teräshaka röjer man istället väg genom att investera. Viktiga satsningar på framtida serviceförmåga och lönsamhet är bland annat ISO:s system för styrning av verksamheten gällande kvalitet, miljö och arbetshälsa, som infördes 2021, samt systematisk utveckling av skrotlagren, maskinparken, processerna och kunnandet.
Under årtionden har Romuliike Teräshaka främjat den cirkulära ekonomin och rätat ut skrotets krokiga väg från byggarbetsplatser till att bli råvaror för industrin. Genom att riva fastigheter och demontera produktionslinjer på ett kontrollerat sätt främjar företaget förnyelsen av fastigheter och industrier samt återanvändningen av värdefulla råvaror. Syftet med företaget är att omvandla metall från skrot till en resurs.
2010 Romuliike Teräshaka Oy grundas i Kuopio
2014 Parkano och Vasa ansluts till Kuopio
2015 Det administrativa huvudkontoret flyttas från Kuopio till Parkano

VÅRA VÄRDERINGAR

Våra kärnvärden förverkligas i vår vardagliga verksamhet och är det som styr våra val

ANSVARSSKYLDIGHET

Vi har främjat cirkulär ekonomi i hela 40 år. Vi har åtagit oss att minimera miljöpåverkan och förbättra arbetshälsan och kvaliteten i enlighet med kraven i ISO-standarderna. Som ett bevis på det tilldelades vi certifikaten ISO-9001, 14001, 45001 i december 2021.

SERVICE FRÅN BÖRJAN TILL SLUT

Våra kunder får hela lösningen med ett enda samtal. Vi agerar både lokalt och snabbt och tar hand om såväl rena inomhusarbeten som smutsiga jobb. Det är lätt att göra affärer med oss. Kompetens, erfarenhet och pålitlighet är grunden för allt.

TILLSAMMANS LYCKAS VI

En öppen dialog inom vår organisation och med våra kunder och samarbetspartner leder till framgång för alla. Tillsammans hanterar vi både motgångar och framgångar.

BV_Cert_ISO-9001+-14001-&-45001

MÄNNISKORNA

Tapani Airaksinen

regionchef, Kuopio

”Skrotbranschen är en omväxlande och intressant bransch som man bara kan lära sig genom att utföra arbetet. Som tur är har vi flitiga och initiativrika medarbetare, vilket är viktigt. Vi lär upp nya medarbetare allt eftersom det behövs och till exempel när vi sökt sommarjobbare har jag med glädje märkt att intresset för branschen har varit stort.”

Sanna Lempinen

kontorschef, Parkano

”Det kommer aldrig att sluta handlas med skrot i världen. Skrotets väg till stålverket och till att bli en ny värdefull metallprodukt är inte spikrak, men i verkligheten är skrotverksamheten meningsfull och den görs på ett ansvarsfullt sätt.”

Jouni Lempinen

företagare

”Skrotbranschen är unik och intressant. Man måste ha äkta glöd och passion för det här.”

Perttu Lempinen

företagare, chef för enheten i Parkano

”Jag har vuxit upp med att göra allt själv, och det är svårt att vänja sig av med det. Men om det uppstår exceptionella situationer är det bra att det finns en person i företaget som behärskar den operativa sidan från A till Ö.”

LEDIGA PLATSER

Haku on päättynyt