YRITYS

3 toimipistettä

Parkano • Kuopio • Vaasa

6,4 miljoonaa

liikevaihto

25 osaajaa

työyhteisö

Romuala on kiehtova ja vaatii erityistä intohimoa. Lempisen veljekset saivat tuntuman romun kiertokulkuun ja kaupankäyntiin jo lapsuudessaan, kun heidän isänsä rehasi kauppaa romulla ja isänisänsä hevosilla.

Vanhempi veljes Jouni perusti oman romuliikkeen armeijasta päästyään vuonna 1981, ja samoihin aikoihin Perttu-veli hakeutui toiminnan työhön isän romuliikkeeseen Parkanoon. Veri veti, eikä polte ole laimentunut hiventäkään 40 vuodessa.

Veljesten yhteinen yrittäjätaival alkoi virallisesti vuonna 1981, jolloin he ostivat isältään Parkanon-liiketoiminnan. Seuraava merkkipaalu juntattiin reilu kymmenen vuotta myöhemmin, kun Jounin kauppamiehen vaisto ja verkostoitumistaidot poikivat romupihan oston Vaasasta.

Teräshaka-nimi tuli osaksi tarinaa vuonna 2010. Silloin Jouni osti Kuopion Kelloniemessä sijaitsevan romuliikkeen ja vei sen kaupparekisteriin Romuliike Teräshaka Oy:nä. Samainen romupiha on toiminut romukaupan areenana 1970-luvulta alkaen.

Joulukuussa 2014 Romuliike Teräshaka Oy järjestäytyi nykyiseksi Kuopion, Parkanon ja Vaasan muodostamaksi kokonaisuudeksi. Pian sen jälkeen yhtiön hallinto siirrettiin Kuopiosta Parkanoon.

Yrityksen kotipaikka on Kuopio, jossa toimintaa on vetänyt vuodesta 2014 alkaen Tapani Airaksinen. Turhia tärkeilemättä, mutta määrätietoisesti kehittäen hän on onnistunut kolminkertaistamaan yksikön henkilöstömäärän ja liikevaihdon. Kuopio on oiva esimerkki alan kasvupotentiaalista, joka toteutuu palasten loksahtaessa paikoilleen.

Alati muuttuva toimintaympäristö on romukaupan suola ja kirous. Matkallaan romukaupan maailmassa Lempisen veljekset ovat nähneet niin pörssiromahdukset kuin talouden ylikuumenemiset. Ylä- ja alamäet ovat opettaneet periksiantamattomuutta ja nöyryyttä.

Romualalla pärjää, kun pystyy esittämään asiakkaalle toimivan ratkaisun nopeasti ja toteuttamaan sen sovitusti. Teräshaan kilpailuvaltti ovat osaavat ja kokeneet työntekijät, jotka hallitsevat purku- ja lajittelutyön nippeleineen sekä tuntevat erilaisten yritysten ja prosessien vaatimukset.

Onnistumiset syntyvät yhdessä, ja tie asiakkaiden sydämiin käy palvelun kautta. Erinomainen palvelu ja sovitusti toteutetut projektit saavat asiakkaat palaamaan, kumppanit sitoutumaan ja sanan kiirimään. Teräshaassa ihmisillä on suuri vapaus ja vastuu kehittää toimintaa niin, että työt rullaavat sisäisesti ja paikallisten kumppaneiden kanssa. On tärkeää, että rinnalle valitut toimijat jakavat yhteiset arvot.

Niin varmasti kuin romuala on tätä päivää ja tulevaisuutta, se myös muuttuu. Yritykset, kunnat ja kotitaloudet tarvitsevat tulevaisuudessakin purku- ja kierrätyspalveluita, mutta vastuullisuusvaatimukset ja teknologioiden kehitys pitävät alan liikkeessä. Uudistumispaineiden edessä ei pidä luovuttaa. Sen sijaan Teräshaassa tietä raivataan investoimalla. Tärkeitä satsauksia tulevaisuuden palvelukykyyn ja kannattavuuteen ovat laatua, ympäristöä ja työhyvinvointia koskeva ISO-toiminnanohjausjärjestelmä, joka otettiin käyttöön vuonna 2021, sekä järjestelmällinen romupihojen, kaluston, prosessien ja osaamisen kehittäminen.

Romuliike Terähaka on edistänyt kiertotaloutta ja silottanut romun kuoppaista matkaa työmaalta teollisuuden raaka-aineiksi vuosikymmenten ajan. Purkamalla hallitusti kiinteistöjä ja tuotantolinjoja yhtiö edistää kiinteistökannan ja teollisuuden uusiutumista sekä arvokkaiden raaka-aineiden uusiokäyttöä. Yhtiön tarkoituksena on metallin muuttaminen romusta resurssiksi.

2010 Romuliike Teräshaka Oy perustetaan Kuopioon
2014 Parkano ja Vaasa liitetään Kuopioon
2015 Hallinnollinen pääpaikka siirtyy Kuopiosta Parkanoon

ARVOMME

Perusarvomme toteutuvat jokapäiväisessä toiminnassamme ja ohjaavat valintojamme

Vastuullisuus

Olemme edistäneet kiertotaloutta jo 40 vuotta. Olemme sitoutuneet ympäristövaikutusten minimointiin sekä työhyvinvoinnin ja laadun parantamiseen ISO-standardien vaatimusten mukaisesti. Sen todisteeksi meille on myönnetty joulukuussa 2021 ISO-9001, 14001, 45001 sertifikaatit.

Palvelua alusta loppuun

Asiakkaamme saa koko ratkaisun yhdellä soitolla. Hoidamme paikallisesti ja nopeasti niin siistit sisätyöt kuin likaiset hommat. Asiointi kanssamme on helppoa. Osaaminen, kokemus ja luotettavuus ovat kaiken perusta.

Onnistumme yhdessä

Avoin vuoropuhelu organisaatiomme sisällä sekä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa johtaa kaikkien menestykseen. Kohtaamme yhdessä sekä vastoinkäymiset että onnistumiset.

BV_Cert_ISO-9001+-14001-&-45001

IHMISET

Tapani Airaksinen

aluepäällikkö, Kuopio

”Romuala on vaihteleva ja mielenkiintoinen ala, johon oppii vain tekemällä. Meillä on onneksi ahkera ja oma-aloitteinen henkilökunta, mikä on tärkeä asia. Uusia tekijöitä otetaan oppiin aina tarpeen vaatiessa ja   esimerkiksi kesätyöntekijäitä hakiessani olen ilokseni huomannut, että kiinnostus alaa kohtaan on ollut suuri.”

Sanna Lempinen

toimistopäällikkö, Parkano

”Romukauppa ei tule koskaan loppumaan maailmasta. Romun polku terästehtaalle ja uudeksi arvokkaaksi metallituotteeksi voi olla rupuinen, mutta todellisuudessa romubisnes on merkityksellistä ja sitä tehdään vastuullisesti.”  

Jouni Lempinen

yrittäjä

”Romuala on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen. Tähän pitää olla aitoa poltetta ja intohimoa.”

Perttu Lempinen

yrittäjä, Parkanon-yksikön vetäjä

”Olen kasvanut siihen, että teen kaiken itse, ja siitä on vaikeaa oppia pois. On hyvä, että yrityksessä on poikkeustilanteiden varalle yksi, joka hallitsee operatiivisen puolen A:sta Ö:hön.”

AVOIMET TYÖPAIKAT

Haku on päättynyt