IHMISET

Meidän vahvuutemme ovat meidän ihmisemme. Meillä työskentelee noin 25 osaavaa ja luotettavaa ihmistä. Onnistumme yhdessä tukemalla toisiamme ja jakamalla yhteiset arvot.

Hannu Koskela, aluepäällikkö

Vaasa

”Romukauppa ja kiertotalous ovat mielenkiintoinen maailma.”  

Hannu Koskela työskentelee Romuliike Teräshaan Vaasan-yksikössä aluepäällikkönä vastaten liiketoiminnan kaupallisesta kehityksestä ja asiakaskunnan laajentamisesta kaksikielisellä Vaasan seudulla. Hannu on myös Vaasan-tiimin esimies.

Hannu on Satakunnassa syntynyt ja Porissa opiskellut koneinsinööri, joka on luonut uraa 1990-luvun alusta alkaen Pohjanmaalla muun muassa muovi- ja pakkausteollisuudessa: Hän on työskennellyt Primolla Vaasassa kehitysinsinöörinä 90-luvulla ja myöhemmin toistakymmentä vuotta eri tehtävissä. Lisäksi hän on toiminut tuotantopäällikkönä Fluorplastilla, joka on vireä muovialan perheyritys Petolahdessa, ja tuotannonsuunnittelijana Flexipacilla, joka on optimoituihin ruoan ja teollisuuden pakkausratkaisuihin erikoistunut perheyritys Vaasassa. Ennen siirtymistään Romuliike Teräshakaan hän toimi vuosia Jepuan Perunan kunnossapitopäällikkönä.

”Kunnossapitopäällikkönä olin yhteydessä yrittäjä Jouni Lempiseen purkuprojekteihin ja jäähdyttimen ostoon liittyen. Molemminpuolinen luottamus syntyi jo tuolloin”, Hannu sanoo.

Hannulla on omaakin yrittäjäkokemusta hänen sukunsa harjoittaman koneurakoinnin kautta. Jo ennen opiskeluaikaa hän työskenteli sukuyrityksessä Parkanossa tutustuen myös Romuliike Teräshaan yrittäjiin.

Romun maailmaa Hannu pitää mielenkiintoisena materiaalien ja kiertotalouden vuoksi. Materiaaliosaaminen on hänelle tuttua kone- ja laiterakentamisen puolelta. Positiivinen yllätys on ollut romuliiketoiminnan monipuolisuus, joka tarjoaa jatkuvaa oppimista ja kasvupotentiaalia.

Hannu on persoonana rauhallinen, neuvotteleva ja positiivinen. Kokeneena kauppamiehenä hän on niin kova tinkaamaan, että häntä voisi luulla jopa laihialaiseksi. Keskustelu sujuu sekä suomeksi että ruotsiksi.

Vapaa-aikanaan Hannu viihtyy metsässä niin raivaussahan kanssa kuin tutussa hirviporukassa.

Aluepäällikön työtehtäviin kuuluvat muun muassa:

 • yksikön liiketoiminnan ja talouden johtaminen ja kehittäminen
 • asiakkuudet ja niiden määrän kasvattaminen
 • esimiestyö

Sanna Lempinen, toimistopäällikkö

Parkano

”Romukauppa ei tule koskaan loppumaan maailmasta. Romun polku terästehtaalle ja uudeksi arvokkaaksi metallituotteeksi voi olla rupuinen, mutta todellisuudessa romubisnes on merkityksellistä ja sitä tehdään vastuullisesti.”  

”Romukauppa ei tule koskaan loppumaan maailmasta. Romun polku terästehtaalle ja uudeksi arvokkaaksi metallituotteeksi voi olla rupuinen, mutta todellisuudessa romubisnes on merkityksellistä ja sitä tehdään vastuullisesti.”  

Sanna Lempinen pitää Romuliike Teräshaan asiat järjestyksessä toimistopäällikön jämptein ottein. Hänen työpisteensä sijaitsee yhtiön Parkanon-yksikössä.

Sanna aloitti työt yhtiössä vuonna 2013 pitäessään välivuotta opiskelusta. Ajankohta osui murrosvaiheeseen, sillä vuodenvaihteessa 2014-2015 Parkanon- ja sen alaisen Vaasan-toimipisteen liiketoiminnat liitettiin Kuopion-toimintaan. Vuodesta 2015 alkaen työnkuva on muotoutunut nykyiseen malliinsa.

”Siirtymä oli luonnollinen. Aloitin pienestä ja vähitellen. Vastuu kasvoi, kun yhtiön hallinto siirrettiin Kuopiosta Parkanoon ja minut nimettiin vastaamaan siitä. Työskentelen tiiviisti yhtiön johdon kanssa ja olen saanut oppia, jota ei saa koulunpenkiltä. Tämän lähemmäs yrittäjyyttä työntekijänä ei pääse!”.

Lapsuudessa Sannalta kysyttiin usein, mitä hänen isänsä tekee työkseen. ”Vastasin, että isäni on yrittäjä ja rekkakuski, koska kukaan ei olisi ymmärtänyt, mitä romukauppias tekee”, Sanna kertoo.

Romukauppiaan tytär on kasvanut ymmärtämään kiertotalouden ja romun arvon. ”Romukauppa ei tule koskaan loppumaan maailmasta. Romun polku terästehtaalle ja uudeksi arvokkaaksi metallituotteeksi voi olla rupuinen, mutta todellisuudessa romubisnes on merkityksellistä ja sitä tehdään vastuullisesti.”

Sanna on tunnollinen työssään ja hoitaa ripeästi sovitut tehtävät. Tämä edellyttää hyvää organisointikykyä ja ajankäytönhallintaa, jotka ovat hänen vahvuuksiaan. Osan työpäivistään toimistopäällikkö viettää mielellään toimistolla ihmisten ympäröimänä, kun taas tietyt, keskittymistä vaativat tehtävät saattava pitää hänet etätöissä.

Toimistopäällikön monipuolisiin työtehtäviin kuuluvat muun muassa:

 • asiakashyvitykset
 • maksuliikenne
 • viranomaishakemukset ja -raportit
 • myynti- ja ostoreskontra sekä laskutus
 • työsopimukset
 • autojen romutustodistukset
 • sisäinen tiedottaminen
 • järjestelmien uusiminen ja ylläpito

Jouni Lempinen, yrittäjä ja yksikön vetäjä

Kuopio

”Romuala on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen. Tähän pitää olla aitoa poltetta ja intohimoa.”

Jouni Lempinen on Romuliike Teräshaan perustaja, toinen osakas sekä hallituksen puheenjohtajana ja hän osallistuu aktiivisesti yhtiön operatiiviseen toimintaan.

Jounille ura romukaupan alalla oli selviö jo lapsuudessa. Hän on romukauppiaan poika ja hevoskauppiaan pojanpoika, jonka elämässä yrittäjyys ja romukauppa ovat olleet aina läsnä. Hän perusti ensimmäisen romuliikkeensä vuonna 1981 valmistuttuaan Yrittäjäopistosta ja käytyään armeijan, ja kutsumus on pitänyt hänet pauloissaan jo 40 vuotta.

Vuosikymmenten aikana Jouni on seurannut romualaa eri perspektiiveistä. Oma tie romukauppiaana ehti kulkea värikkään matkan ylä- ja alamäkineen, kunnes Jouni ja veli Perttu yhdistivät voimansa Romuliike Teräshaan alle vuonna 2010. Tänä päivänä veljeksillä on yhdessä johdettavanaan hyvinvoiva yhtiö.

Yrittäjyyden ohella Jouni on tehnyt 30 vuotta vaikuttajatyötä Suomen Romukauppiaiden liiton hallituksessa sekä toiminut romun tukkukauppaan erikoistuneen Romukeskuksen osakkaana ja hallituksessa. Luottamustehtävät ovat antaneet hänelle hyvän kosketuspinnan romualan kehitykseen ja kotimaiseen teollisuuteen. Liiton ponnistelujen ansiosta vastuullisuusasiat ovat romualalla kunnossa, mikä on nostanut merkittävästi alan arvostusta.

Jouni on paitsi joka solullaan romukauppias, myös luontainen kauppamies: hän kohtaa avoimesti uusia ihmisiä ja imee ymmärrystä erilaisista yrityksistä. Laajasta verkostostaan hän saa vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen yhdellä puhelinsoitolla.

Alan nousut ja lamakaudet ovat koulineet Jounista nöyrän ja periksiantamattoman yrittäjän. Hän tietää, että asiakkaiden luottamus ja pitkäaikainen menestys suhdanneherkällä romualalla syntyvät vain kovan työn, kokemuksen ja osaamisen kautta. Ja niiden lisäksi on oltava kova polte alaan.

Jounin työtehtäviin kuuluvat mm.

 • liiketoiminnan johtaminen
 • talouden johtaminen
 • strateginen kehittäminen
 • sidosryhmävaikuttaminen
 • suuret asiakasprojektit

Perttu Lempinen, yrittäjä ja yksikön vetäjä

Parkano

”Olen kasvanut siihen, että teen kaiken itse, ja siitä on vaikeaa oppia pois. On hyvä, että yrityksessä on poikkeustilanteiden varalle yksi, joka hallitsee operatiivisen puolen A:sta Ö:hön.”

Perttu Lempinen on Romuliike Teräshaan toinen osakas ja hallituksen jäsen ja hän johtaa yhtiön Parkanon-yksikön toimintaa.

Armeijan jälkeen Perttu testasi pariakin merkonomitutkintoon istuvaa ammattia, mutta veri veti toiminnalliseen työhön. Sitä tarjosi isän romuliike, jossa Perttu toimi ainoana työntekijänä, kunnes hän osti veljensä Jounin kanssa koko sen liiketoiminnan 1980- ja 90-lukujen taitteessa ja toiminta alkoi kasvaa.

Alusta alkaen Pertun työnkuvana on ollut Parkanon-toimipisteen johtaminen, mutta hän hallitsee myös operatiivisen puolen alusta loppuun. Työmäärien lisääntyessä hän on palkannut lisää tekijöitä, ja samalla oman työn painopiste on siirtynyt romupihalta romun ostoon ja myyntiin, purkupalveluiden organisointiin sekä hallintoon ja johtamiseen.

Romukauppayrittäjyys on Pertulle elämäntapa, jonka on vetänyt aina puoleensa jopa vapaa-aikaa ja kesälomia enemmän. Hän nauttii työstään ja iloitsee hyvästä työyhteisöstä sekä siitä, että omaakin perhettä on mukana toiminnassa.

Perttu näkee romukaupan kiehtovana jatkuvan kehityksen toimialana, jonka sisällä voimasuhteet elävät tulevaisuudessa. On mahdollista, että isot toimijat ottavat yhä enemmän tilaa, kun taas pienten toimijoiden voimavarat joutuvat koetukselle kiristyvien vaatimusten ja nousevien kustannusten paineessa.

Perttu on rauhallinen ja sovitteleva persoona, joka ei edusta ääripäitä missään asioissa. Hänen vahvuuksiinsa kuuluvat myös ennakointi ja rakentava keskustelu, jotka tekevät hänestä hyvän ihmisten johtajan ja liikeneuvottelijan.

”Työntekijöidemme pysyvyys on hyvä, ja he pitävät työstään.”

Pertun työtehtäviin kuuluvat:

 • romukaupan osto- ja myyntityö
 • purkupalveluiden myynti ja organisointi
 • logistiikan organisointi
 • hallinnolliset esimiestehtävät
 • työnjohto
 • rekrytoinnit

AVOIMET TYÖPAIKAT

Haku on päättynyt